0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Alimentație sănătoasă
  3. Cărți: Rețete culinare
  4. Bucătărie ayurvedică
Carte

Bucătărie ayurvedică

Un ghid complet pentru redobândirea și menținerea sănătații folosind străvechile practici ayurvedice

Autor(i): Sunita Gosh, Narayan Mustt
Editura: Sapienția
Anul apariţiei: 2008
Pagini: 144 (15x21 cm)
Preţ: 25,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Ayurveda, sau știința vieții, este o știință inspirată și ulterior dezvoltată de marii inițiați și înțelepți ai Indiei antice. Ayurveda și Yoga au rădăcini comune, complementându-se și jucând un rol important atât în evoluția spirituală a ființelor umane, cât și în menținerea vitalității și sănătății lor.

Ayurveda este probabil cel mai vechi sistem de nutriție și tratament naturist din lume care a supraviețuit până în zilele noastre.

În tradiția ayurvedică, medicina și alimentația merg mână în mână, nefiind niciodată separate.

Nimeni nu se poate aștepta să se refacă după o anumită suferință fizică, sau chiar să atingă succesul în practica yoga, fără a cunoaște și aplica o dietă adecvată pentru condiția sa fizică, psihică și mentală.

Echilibrul elementelor componente ale corpului uman se realizează printr-o continuă reîmprospătare a propriilor forțe.

Înțelepții Indiei au acordat o atenție deosebită tuturor acțiunilor care ne aduc un aport sporit de prana (energia subtilă a vieții), cum ar fi: respirația, hrana, apa, soarele, exercițiile fizice, viața amoroasă și somnul.

În Ayurveda se spune: „Omul este ceea ce mănâncă.“ Acest lucru este adevărat atât la modul practic cât și la cel abstract - întrucât elementele constitutive ale alimentelor pe care le consumăm sunt „cărămizile“ propriilor țesuturi și astfel, devin o parte inseparabilă a ființei noastre. Pe de altă parte, amprenta pranică subtilă a acestor alimente se transmite și celui care le consumă.

Atât practicanții Ayurvedei cât și yoghinii au văzut în cereale, fructe, legume, semințe, verdețuri și condimente purtători de seamă a unor imense cantități de prana. Aceste alimente au de asemenea darul de a echilibra organismul atunci când se află la nevoie. Dar puterea lor se manifestă doar atunci când sunt gătite în combinațiile adecvate, cu condimentele necesare pentru fiecare constituție în parte. Și aici este partea în care bucătăria ayurvedică își revelează unicitatea.

De asemenea, rețetele ayurvedice sunt mult mai atrăgătoare prin gustul exotic, aroma, textura și culoarea deosebită. Atunci când un occidental, crescut în stilul tradițional bazat preponderent pe carne trece la vegetarianism, poate observa transformări majore în bine în ceea ce privește sănătatea. Dar atunci când descoperă rețetele ayurvedice, apare un fel de dragoste la prima vedere, căci aceste mâncăruri cuceresc prin gustul lor și prin sentimentul de satisfacție pe care îl dau.

Nu în ultimul rând, ar trebui menționat și faptul că arta preparării hranei era considerată în India antică una dintre cele 64 de arte pe care o femeie trebuia să le cunoască pentru a atinge desăvârșirea ei.

Chiar dacă majoritatea rețetelor din această carte sunt indiene, preparatele ayurvedice nu trebuie confundate cu mâncarea extrem de picantă din India.

De asemenea, amestecurile de plante, cât și proporțiile în care se folosesc vor trebui ajustate în funcție de tipologia celui care le folosește (în capitolele cărții vi se va fi explicat pas cu pas, cum anume).

Cartea „Bucătărie ayurvedică“ se dorește a fi mai mult decât o nouă carte de bucate - mai degrabă un manual de sănătate care, dacă se folosește cu înțelepciune, ne poate duce la noi baze de înțelegere a medicinii și a plăcerii de a mânca.

Avem credința că prin paginile cărții „Bucătărie ayurvedică“ veți descoperi o latură pe cât de practică a Ayurvedei, pe atât de delicioasă și încântătoare. „Bucătărie ayurvedică“

Vă dorim mult succes și poftă bună!

Cuprinsul cărţii: „Bucătărie ayurvedică“

  • INVITAȚIE LA ARTA DE A GĂTI AYURVEDIC
  • INTRODUCERE
    • Introducere la arta de a găti ayurvedic
    • Istoria și filosofia Ayurvedei
  • CONSTITUȚIA INDIVIDUALĂ
    • Cele Cinci Elemente – Pancha Mahabhutas: Pământ, Apă, Foc, Aer, Eter
    • Tridoshas: Vata, Pitta, Kapha
    • Trimahaguna: Sattva, Rajas, Tamas
    • Conceptul de Prakriti și Vikriti
    • Determinarea propriei constituții de bază (Prakriti)
  • FACTORI CARE NE AFECTEAZĂ SĂNĂTATEA
    • Cum mâncăm
    • Regimul de viață zilnic și de-a lungul anotimpurilor
    • Exercițiile fizice și meditația yoghină
    • Oleația
    • Panchakarma
  • GUSTURILE ȘI DIGESTIA
    • Calitățile mâncării
    • Gusturile
    • Agni și Ama
  • REȚETE
    • Pregătirea bucătăriei ayurvedice
    • Supele
    • Kichari
    • Preparate din orez
    • Legumele
    • Preparate prăjite
    • Raita
    • Murăturile
    • Chatney
    • Pâinea tradițională
    • Dulciuri
    • Băuturi
    • Rețete adiționale
  • ANEXE
    • Cum să ne determinăm propria constituție ayurvedică
    • Planificarea meniului zilnic în funcție de tipologie
    • Linii generale despre alimentele de bază
    • Câte ceva despre vitamine
    • Câte ceva despre minerale
    • Plantele care ne ajută mereu să ne vindecăm